Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Betegségek

A legtöbb hörcsög egészségesen születik, átlagosan két-három évet él és meghal. Mégis előfordul az, hogy egy hörcsög megbetegszik. Ettől nem kell megijedni, mint mi emberek úgy a hörcsögök is megbetegedhetnek. Az egészségügyi problémákat örökletes hiba, bakteriális vagy vírusos fertőzés, kártevők vagy más külső tényezők okozhatják. Tenyészetünkben odafigyelünk a genetikára, így kiszűrjük a hibás állatokat.

Ebben a leírásban összegyűjtöttünk pár betegséget, ami előfordulhat. Érdemes elolvasni az EGÉSZSÉG aloldalunkat, hogy ezeket a betegségeket megelőzhessük.

Atka:
A hörcsögöket különböző típusú atkák képesek megfertőzni. Minden atkafajnál kezelni kell a hörcsögöt. Az atka tünetei a sebek, szőrhullás, nyugtalanság és viszketés. SH Rodemectin vagy a Beaphar élősködők elleni spotot javasoljuk atkák ellen. Nem csak az állatot kell lekezelni, hanem az egész lakhelyét és felszerelését fertőtleníteni kell. A kezelést érdemes megismételni 4-5 nap múlva, mivel a peték később kelnek ki. Sajnos az atka bármivel bevihető a hörcsög lakhelyére, ilyen például a forgács, széna vagy más egyéb anyagok.

Gomba: A gombás megbetegedés tünete a bőrpír vagy apró hólyagot, valamint száraz kérges bőr és kopasz foltok. Általában szőrhullással kezdődik. A gombás fertőzések akár a rossz alom miatt is előfordulhat. A gomba spórák szinte bárhol jelen lehetnek anélkül, hogy egy állat megbetegedne. Ha a hörcsög immunrendszere kissé legyengül már kijöhet a gomba. Miután az állatunk nagy valószínűséggel gombás, olyankor mossunk és fertőtlenítsünk kezet. Érdemes a gombás területet Exoderil krémmel vagy Canesten krémmel kenegetni. Mindenképpen állatorvosi kezelés szükséges!

Bolhák: A bolhák súlyos viszketést okoznak. Ezeket szabad szemmel észrevehetjük az állatainkon. Mielőbb állatorvoshoz kell vinni és a felírt spray-vel kezelni kell a hörcsögöt.
Hajhullás és bozontos szőr: További tünetek nélkül gyakran a vitaminhiány jelei.

Hasmenés: A hasmenés oka lehet romlott étel, ételváltoztatás, túl sok friss zöldség és gyümölcs, rossz minőségű jutalomfalat és stressz. Ha enyhe hasmenést észlelünk érdemes megvonni tőle mindent a tápon kívül. Ilyenkor ne zavarjuk hörcsögünket. Érdemes a vízbe vitamincseppet csepegtetni vagy egy kis kamillateát tenni a vízbe. Ha a hasmenés ártalmatlan, akkor másnapra elmúlik.
Ha a hasmenés nagyon súlyos, vagy a hasmenése van másnap is, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Tüsszögés: A tüsszögés az allergia egyik formája is lehet, például az alom vagy a széna ellen- Ha van másik almunk akkor tesztelhetjük, hogy valóban allergiáról van szó. A tüsszögés akár a tüdőgyulladás kezdete is lehet, amely időben történő kezeléssel gyógyítható.

Tüdőgyulladás: A hörcsög megfázhat a hidegtől, huzattól vagy erős hőmérséklet ingadozástól, ilyenkor akár tüdőgyulladást is kaphat. A hörcsög légzésekkor halhatjuk, hogy halk „fütyülést” ad ki. Előfordulhat tüsszögés, orrfolyás és van mikor a táplálékot is elutasítja. A szoba hőmérsékletét ellenőriznünk kell és vitamincseppet csepegtethetünk a vizükbe. Ha pár órán belül nincs javulás, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Daganat: A hörcsögöknél daganatok alakulhatnak ki, ezek akár a rossz tartási körülményekre és a rossz étrendre is visszavezethetőek. Lehet jóindulatú és rosszindulatú is, mint nálunk is emberekben. Néha szemmel látható, de van, mikor bőr alatt van a daganat a szervek felé. Amennyiben daganatot észlelünk azonnal forduljunk állatorvoshoz.

 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru