Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Dzsungáriai törpehörcsög

>> Elvihető hörcsögeink <<

Faji meghatározás:

A dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus) az emlősök (Mammalia) osztályának, a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartozó rágcsálófaj.

Felfedezése, eredete:

Vadon nagyrészt Szibériában él, de megtalálható Dzsungáriában, Mandzsúriában, Kazahsztánban és Mongóliában. A dzsungáriai törpehörcsög él a legészakabbra a törpehörcsögök közül. Eredeti élőhelye Belső – Ázsia és az orosz sztyeppék. 1770 körül már ismert faj volt, de csak 1900 körül vált igazi házi kedvenccé. Az első példányokat a németországi Max Planck hozta Szibériából és később innen került ki a laboratóriumokból a házi ketrecekbe. Európában csak az 1980-as években vált népszerűvé.

Jellemzői, tulajdonsága, viselkedése:

Sajnos fel kell rá készülni, amikor a dzsungáriai törpehörcsögöt választjuk házi kedvenccé, hogy az élettartalma nagyon rövid, mindössze 2-3 évre tehető. Rövid élettartalmát szaporaságával ellensúlyozza.

Hossza 7-10 cm és a súlya 24-35 gramm. Lábaik rövidek, de izmosak, amelyekkel gyorsan szaladnak, és nagyon ügyesen ásnak. Ennek köszönhetően villámgyorsan be tudnak bújni az üregükbe. Mindezt hajlékony, henger alakú testüknek köszönhetik. Farka gömbölyded, kis labda formájú, és rövid. Feje zömök, kiálló gombszerű szeme fekete, fejükhöz viszonyítva nagy. Fülei aprók, kerekdedek. Bundája gyapjas, eredetileg szürkés színű. Érdekessége a többi fajta törpehörcsöggel ellentétben, hogy bundája a természetben télen egészen kivilágosodik és fehéres, világosszürke lesz. Mivel Szibériából származik, ezért ott nagy jelentősége van ennek, mert így szinte teljesen bele tud olvadni a környezetbe és így az ellenség kevésbé veszi észre. Ezt a jelenséget nemcsak természetes körülmények között, hanem a háziasított állatoknál is megfigyelhetjük.

A dzsungáriai törpehörcsög a többi hörcsögféléhez hasonlóan éjszakai állat, ezért napközben bevackolja magát és szinte egész nap alszik. Viszont éjszaka megélénkül, folyamatosan szöszmötöl, mozog, sportol, futkározik. Viszont, ha megneszeli, hogy élet van a szobában, akkor nappal is szívesen felkel és szereplésre készen áll. Igazi kis bohócok. Alapjában véve magának való állat, mert az azonos neműek nem tudnak egymás mellett békésen élni, mert a területükért verekednek és vadakká válhatnak. Alapvető természetük a bizonytalanság, mivel természetes élőhelyükön sok veszélynek ki vannak téve. Viszont megszelídítve nagyon aranyosak és barátságos állatok. Nagyon gyorsan hozzászokik az emberhez. Minden korosztálynak kiváló társaságot nyújt. Nagyon kezesek tudnak lenni. Hatalmas szeretetet és nagyon boldog perceket tud adni a gazdinak. Ha mégis megharapja a gondozóját, az a gondozó valamely helytelen viselkedése miatt lehetséges. Ilyen esetek lehetnek például, ha felébresztjük, és akarata ellenére megfogjuk, vagy ha rosszul fogjuk meg, ha veszélyben érzi a kicsinyeit, de akkor is előfordul, ha ételszagot érez a kezünkön. A dzsungáriai törpehörcsögöt mindig szemmagasságban kell megközelíteni, sohasem felülről, mert megijed. Igazából nagyon kicsi gyermeknek nem való, de ha a gondozásban a szülő besegít és felügyel, akkor egészen fiatal gazdik is lehetnek. De mindenképp sok-sok örömet okoznak az egész családnak, ezek a kis tenyérnyi méretű állatok. Sok gazdinak az is szimpatikus lehet, hogy nincsenek túlzott igényei, hiszen nem kell sétálni vinni, nem túl nagy helyigényű, nappal, amikor a gazdi sincs otthon a hörcsög is alszik. Nem fog ugatni, nyávogni, hogy éhes. Persze azért neki is szüksége van egy inger gazdagon berendezett lakhelyre, napi rendszeres etetésre, itatásra, és ha gazdi olykor kiveszi a helyéről és játszik vele, azért is nagyon hálás. Mikor kivesszük a hörcsögünket, akkor figyeljünk arra, hogy csak talaj közelben játszunk vele, mert asztalról, székről könnyen leeshet. Soha ne hagyjuk őrizetlenül a szobában, mert villám gyorsan bebújik hihetetlenül kicsi résekbe is, és onnan nagyon nehéz kiszedni, valamint mindent megrág, amely azon kívül, hogy kárt okoz, veszélyes is lehet, például egy vezetéknél.

A dzsungáriai törpehörcsög képes "téli kabátba bújni". >> Tovább olvasom <<

Színek:

Három féle színváltozata a leggyakoribb, a vadas, a pearl, és a kék. További színváltozatban és mintázatban is előfordulhatnak.
A dzsungáriai törpehörcsög csak vadas színben fordulhat elő, a többi színváltozatú törpehörcsög az mint hibrid. A hibridek a dzsungáriai törpehörcsög és a campbell hörcsögökkel való kereszteződésből jött létre. Mintázata lehet merle, vagy tarka.
 
Vadas
Kék
Winter-White
Fekete

Barna
Kék-sárga / viola

 Mandarin

Mandarin piros szemmel

Mandarin bézs

Camel

Camel piros szemmel

Orosz kék

Bézs

Szőke bézs
Dove

Csokoládé
Lila fekete szemel
Lila piros szemmel

Pezsgő

Albínó

Narancs piros szemmel

Mintázatok  


Merle / Márványos

Tarka / Foltos

Pearl

Imperial

Umbrous

Piebald

>> Dzsungáriai törpehörcsög tartása <<

>> Elvihető hörcsögeink << 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru