Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Télikabát

A dzsungáriai törpehörcsög az egyetlen fogságban élő törpehörcsög, amely képes „téli kabátba” bújni. Ezeket a törehörcsögöket angolul Winter White-nak hívják, lefordítva „téli fehéret” jelent. A nevüket a szőr megváltozásáról kapták.

Mi is ez az úgynevezett „téli kabát”?

A nyári szőrük megváltozik, ami történhet gyorsan és lassan is. A szőrzetük a világosszürkéről akár teljesen fehérré is változhat. A szőrszálak valamivel hosszabbak és bolyhosabbak lesznek, hogy jobban bírják a hideget. Általában a folyamat elsőként a hátsó fenék részen és az arc részén változik meg. Ebben az időszakban észrevehetjük rajtuk, hogy kevesebbet esznek és kevésbé aktívak.

De honnan tudják a törpehörcsögök, hogy tél van?

Most biztosan azt gondoljátok, hogy a hőmérséklet miatt változik meg a szőrük, és ez nincs is messze az igazságtól, de vannak olyan törpehörcsögök, amelyek akár a nyár közepén változtatják meg a bundájukat.

Nem a hőmérséklet az, ami befolyásolja az "átváltozást", hanem a fény mennyisége és a napok hossza. Képzeljük el, hogy Szibériában hirtelen lehűl a levegő és havazni kezd. A hörcsögök természetesen nem képesek ilyen gyorsan megváltoztatni a bundájukat. A tél közeledtével a napok rövidülnek és így érzékelik a tél közeledtét és ezzel együtt kezdik meg a bundaváltást.

Tudományos kísérletek bebizonyították, hogy normál szobahőmérsékleten, 20-25 fokon is kifehéredhetnek. A tanulmányok kimutatták azt is, hogy ha éjjel öt percig égve hagyjuk a lámpát, akkor ez is elegendő lehet ahhoz, hogy megváltozzanak.

Mennyire lehetnek fehérek?

Általábana, amikor megkezdődik a szőrváltás, eleinte foltos fehér és szürke színűek lesznek. Megfelelő körülmények között azonban szinte teljesen kifehéredhetnek.

Íme néhány kép az egyik saját jószágunkról, ahol jól látszódik, ahogy a törpehörcsög "téli kabátba" bújik:
 

Torpor - Kábultság

A dzsungáriai törpehörcsög nem képes a hibernációra, de a szőrzet megváltozása mellett egy másik folyamat is elkezdődhet, amit úgy hívunk, hogy torpor. Ez kábultságot, tompulást jelent. A törpehörcsög ebben a folyamatban 20 fokosra csökkenti a testhőmérsékletét, ezáltal az anyagcseréje körülbelül 30%-kal csökken. A természetben ez a folyamat közvetlenül napkelte előtt kezdődik és csak néhány óráig tart (4-9 óra). Ez megismétlődhet, ha a körülmények nem változnak és a nap hosszának növekedésével ez a folyamat leáll.
 


 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru