Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Viselkedés

Kézhez szoktatás

 
Szelídítés: Sok minden befolyásolja, hogy hörcsögünk mennyire válik kezessé. Főként a genetika és egyedi természete az amitől barátságos vagy inkább kissé félénk a hörcsög. Meghatározó lehet az előző életkörülményei is, amennyiben egy idősebb állatot fogadunk örökbe.
Bármennyire is vad az allatunk türelemmel kézhez szoktathatjuk.

Hörcsögünk érkezésekor tegyük be elkészített lakhelyére és pár napig hagyjuk megszokni és felfedezni az új otthonát. Ebben a pár napban csak ételt és vizet adjunk neki. Amikor a hörcsögünk megszokta új helyét utána megkezdődhet az ismerkedés. Érdemes sokat beszélni hozzá, ezzel a hangunkat elkezdi megszokni. Próbáljunk meg a kezünkből adni pár finomságot, majd pár nap múlva próbálkozhatunk a tenyerünkből etetni, mikor már megszokott minket. Ügyeljünk a hirtelen mozdulatokra mindig mikor felé közeledünk, ezzel érezni fogja a biztonságot. Mindig úgy közelítsünk felé, hogy kezünket lássa és ne hirtelen érintsük meg. Ügyeljünk arra, hogy a hátukhoz ne érjünk váratlanul, mivel zsákmány állatok így támadásként veheti. A hörcsögök két kézzel alulról emeljük fel.

Harapás: A hörcsög sok esetben a rossz bánásmód miatt harap. Ez lehet akár a túl kicsi, ingerszegény berendezés és a rossz érintések miatt. A legfontosabb, hogy soha ne ébresszük fel váratlanul a hörcsögöt!
Mindig keltsük fel valamivel a figyelmét, ez lehet például a tápos zacskó csörgése, amire felkel.  Csak akkor kezdjünk el vele foglalkozni, ha a szemeit már teljesen kinyitotta. Ha álmosnak és lassúnak tűnik, akkor várjuk meg, míg befejezi a tisztálkodást. Csak ezek után szabad megközelíteni őket. A legtöbb hörcsög nagyon rosszul reagál, amikor felébresztjük őket. Használjuk mindig ugyanazt a szappant, ha ki szeretnénk venni. A hörcsögök nagyon erősen érzékelik a környezeti szagokat, emiatt is támadhat ha rossz szagot érez.

Rácsrágás

Legtöbb esetben a lakhely méretével szokott a probléma lenni, mivel a hörcsögök apró méretük ellenére hatalmas a mozgásigényük. Feszülté válik az állat, ha túl kicsi helyen van. Számukra az alapterület a legfontosabb és nem az emeletek száma.

Előfordul, hogy hörcsögünk unatkozik, ezekben az esetekben is a rácsot szokták rágni. Érdemes a lakhelyét természetes anyagú tárgyakkal berendezni (pl.: faház). A megfelelő méretű futókerék is nélkülözhetetlen számukra.

Raktározás

A hörcsögök természetes élőhelyükön egész éjszaka táplálék után kutatnak, ezeket a táplálékokat pofazacskójukba rejtik, majd búvóhelyükön elraktározzák. Ezzel a raktározással a télre készülnek fel, mikor nem található annyi táplálék. Fogságban is gyűjtögetnek és raktároznak, ugyanis ők nem tudják, hogy mi etetni fogjuk őket, így ösztönösen cselekednek.

Harapás

Előfordul, hogy hörcsögünk megharap minket. Meg kell tudni különböztetni a védekező harapást és az esetleges "kóstolgatást", mikora hörcsögünk a foga éppen hogy bőrünkhöz ér. Sok esetben a "kóstolgatással" ismerkednek a fiatal hörcsögök, úgymond meg ízlelnek minket. 

A harapás utalhat stresszre, területvédésre és rémületre. Mindenképpen legyünk türelmesek a hörcsögünkhöz és mindig úgy közelítsünk hozzá, hogy lássa kezünket, majd óvatosan érjünk hozzá. Mozdulataink mindig legyenek lassúak és óvatosak.

Visítás

Erőteljes visításkor félelmét fejezi ki. Vannak félénk hörcsögök, akik minden nagyobb zaj esetén visítanak. Általában fiatal korban szokott jelemmző lenni, mikor megszokja mozdulatainkat és hangunkat elhagyja ezt a szokását.

Dörzsölés

Saját területét jelölik meg a hasuk és oldaluk hozzádörzsölésével a ketrec egyes részeinek és a berendezésnek. A szíriai aranyhörcsögnek a két oldalán deréktájt található az illatmirigyük, míg a törpehörcsögöknél a hasnál található meg.

Ledermedés

Nőstény hörcsögök esetében figyelhető meg mikor simogatjuk őket, hogy farkát felfelé emeli és terpeszállásban ledermed. Ezzel a párzási szándékát fejezi ki. Érdemes ebben az időszakban nyugalomban hagyni és nem simogatni, hiszen megtéveszthetjük ezzel a hörcsögünket. 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru