Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Egészség

Takarítás

Általánosan a hörcsögök részben szobatiszták, így egy sarokba pisilnek. Ezért a sarokba érdemes csincsillahomokot, csutkaalmot vagy pelletet tenni, melyet 1-3 naponta takarítsunk! A sarkon kívül 2 - 3 havonta érdemes a maradék almot is kicserélni. Egyszerre csak egy részét takarítsuk ki, majd egy pár hét múlva a másik résztét, így kevesebb inger éri.

Felszerelések takarítása

A műanyag vagy kerámia felszereléseket forró vízzel, szennyezett helyeken ecettel mossuk át. A fa felszereléseket is nyugodtan ecetes vízzel áttörülhetjük, majd öblítés után miután megszáradt nyugodtan visszatehetjük a helyére

Fürdetés

A hörcsög nagyon tiszta állat, tilos őket megfürdetni! A fürdetés stresszel, megfázással és bőr irritációval jár.

A bundájuknak tökéletes a csincsilla homok. Ezzel segít magának megtisztítani a bundáját.

Karomvágás

Általánosan a megfelelő körülények között tartott hörcsögöknek nem szükséges a karomvágás, de vannak kivételes esetek, mikor nem tudják az állataink megfelelően lekoptatni a körmüket, ebben az esetben van szükség a karomvágásra. Kisollóval vagy körömcsipesszel egyszerűen le tudjuk nekik vágni, de állatorvosra is rábízhatjuk, amennyiben bizonytalanok vagyunk.

Vitamin

A hörcsögök megfelelő és változatos táplálás mellett nem szükséges vitaminozni, csak indokolt esetben van szükség a vitaminokhoz fordulni.
>> Hörcsögök táplálása <<

Amiket érdemes rendszeresen ellenőrizni a hörcsögünkön

Habár a hörcsögök nem a leghajlamosabbak betegségekre, sérülésekre, bármikor beüthet a gond, és vannak olyan helyzetek, amikor mi magunk is tudunk rajtuk valamelyest segíteni, amíg a kisállat el nem jut a megfelelő orvosig. Fontos, hogy hozzáértő orvoshoz forduljunk!

- táplálkozás
- aktivitás, jó kedve
- mozgás
- érzékszervek (fül, orr, száj)
- fogak
- szőrzet
- súly

Házipatika

Ezeket a termékeket és szereket érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.
Figyelem: az alábbi szerek alkalmazása kizárólag indokolt eseten szükséges, és nem helyettesítik az állatorvost!


• Betadine: nagyon alap, sokszor egyébként is megtalálhatóak a háztartásokban. Kisebb sérülések fertőtlenítésére alkalmas, például ha sikerült túlvágnunk a hörcsög karmát. Nagyobb felületek bekenésére nem alkalmas!

Megjegyzés: ha olyan helyzet áll fent, aminél gyanús, hogy kaparékvételre lesz szükség az állatorvosnál, ne alkalmazzuk azon a bőrfelületen! Ekkor a kaparék fals eredményt adhat.

• Vetri DMG vagy DMGuard: mindkettő általános immunerősítő. Egy egészséges szervezetű hörcsögnek nincs rá szüksége, de ha immungyenge állapot áll fent (például atkásodáskor), alkalmazásuk hasznos lehet. Mindkettő alapja a dimetil-glicin, a legnagyobb különbség az áruk, illetve a DMGuard tartalmaz olyat is, amit a Vetri nem. Állatorvosnál, állatpatikákban, webshopokban beszerezhetőek.

• Meloxidyl: Fájdalomcsillapító. Kutyás és macskás verziója van, hörcsögnek a macskás (0,5 ml) alkalmas megfelelő módon adagolva. Állatorvosnál, állatpatikákban beszerezhető.

• Körömvirágkrém: nem kifejezetten gyógyszer, de mindenképpen hasznos, ha van otthon. Gyulladáscsökkentő hatású, bőrnyugató, a bőrkaparék eredményét sem zavarja be az alkalmazása.

• Kék krém (Kék Lukács): Ha nincs otthon hörcsög vagy más állat, akkor is érdemes beszerezni, mondhatni "csodaszer". Alkalmas horzsolások kezelésére, leválasztja az elhalt szöveteket. Embernél alkalmazható égési sérülésre is, más állatnál harapásokra is fertőtlenítő hatása miatt. Állatorvosnál beszerezhető. Bőrkaparék vétel gyanújakor ne alkalmazzuk!

• Owbox Critical Care + Carnivore Care: akkor alkalmazandó, ha a hörcsög nem eszik, immunerősítésre szorul, gyenge. Az egyik legjobb tápszer, amíg orvoshoz jut a kisállat. A Critical Care növényevőknek, a Carnivore Care ragadozó állatoknak való, viszont a hörcsög mindenevő, így optimális esetben keverve kell nekik adni (a Critical és a Carnivore aránya 3:1, míg a CC és langyos víz aránya 1:2). Egy napi adag egy állatnak 3 gramm CC, amit 3-5 részre kell elosztani.

• Fecskendő: Ha a hörcsögöt tápszerezni kell, mindenképpen kelleni fog fecskendő. Tápszerezéshez az 1 ml-s fecskendők alkalmasak: a végük vékonyabb, könnyebben is lehet adagolni belőlük, illetve finomabban tudunk bánni vele, mint a nagyobbakkal.

• Vénakanül/branül: Ez sok helyzetben jól alkalmazható, állatorvostól is kérhető. Hörcsögnél javasolt a használata, ha az állat 4 hónapos kor alatt van, és szájon át kell gyógyszerezni/tápszerezni. Akkor is hasznos, ha (sűrűbb) szemcseppet kell alkalmaznunk (pl. Aptus), ez esetben sokkal hatékonyabb lehet a cseppezés. Elárvult/hozzátáplálást igénylő kölykök felnevelése is ezzel lehetséges az 1 ml-s fecskendővel.

• Papíralom és kutyapelenka:
Vannak helyzetek, például műtétek, amikor szigorúan pormentes helyen kell tartani a hörcsögöt, erre megfelelő a papíralom - ez állandó alomként is ideális. Viszont megesik, hogy nyílt seb keletkezik a testfelületen, amibe még a papíralom is beleragadna, erre a helyzetre jó, ha van otthon kutyapelenka. Nyilván ez nem túl ideális tartási mód, de ezekben az esetekben az egészségügyi vészhelyzet felülírja azt, hogy jól érzi- e magát.

• Prohydral: Nélkülözhetetlen, sokszor életmentő egy rágcsálós háztartásban, de más állatfajoknak is kiváló. Rehidráló szerek: kiszáradt, beteg állatoknak mindenképpen kell adni. Amíg nem áll helyre a táplálkozás, addig pótolja a glükózt, illetve más ionokat is, helyreállítja az elektrolitháztartást, és megakadályozza a további kiszáradást. Az elkészített folyadék hűtőben 2-3 napig eláll, a por is tárolható hűtőben.

• Royal Canin vagy Trovet tejpótló:
Ezek akkor szükségesek otthonra, ha elárvult/hozzátáplálást igénylő kishörcsögöket kell felnevelnünk. Ezesetben a recept kb. 5 gramm tejpótló, 20 ml víz.


 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru