Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Hogyan lehet megszelídíteni a hörcsögöt?

Türelemmel és szeretettel!

Új hörcsög hazahozása mindig izgalmas pillanat. A hörcsögök csodálatos személyiségű állatok és annyira vonzóak, hogy azonnal meg akarjuk őket érinteni és ismerni. Fontos azonban, hogy a hörcsöghöz türelem kell. Az új otthoni környezet stresszes vagy akár ijesztő lehet az új háziállat számára és eltarthat egy ideig, mire a hörcsög megszokja a helyét és az új illatokat.

A hörcsög szelídítéséhez szükséges idő minden hörcsögnél eltérő. Néhány hörcsög gyorsan ellazul, míg másoknak tovább tarthat. A türelem lesz a siker kulcsa a hörcsög kézhez szoktatásához.

Fontos része, hogy a hörcsög biztonságban és jól érezze magát az új otthonában. A tartási körülményei után már érdemes előre tájékozódni és úgy kialakítani a lakhelyét, hogy az a hörcsögnek megfelelő legyen. >> A lakhely kialakításáról ITT találsz több információt <<

Mielőtt neki állunk:

Elengedhetetlen, hogy elég teret és időt adjunk számukra. Érdemes adni nekik egy hetet amíg hozzászoknak az új környezethez.
Győződjünk meg arról, hogy a hörcsögnek megfelelő az otthona és már jól is érzi magát (például esznek, isznak és felfedezik a lakhelyet).

Hogyan lehet megszelídíteni a hörcsögöt?

A hörcsög kézhez szoktatása viszonylag egyszerű folyamat, de időigényes. Fontos, hogy lassan hajtsunk végre mindent, ne akarjuk elsietni. Ezeket a lépéseket mindig ismételjük meg. Néhány hörcsögnek több idő kell ahhoz, hogy a bizalmába férkőzhessünk.
Csak akkor foglalkozzunk vele, ha a hörcsög ébren van és hajlandó velünk együtt dolgozni. Soha ne riasszuk meg és kerüljük a váratlan mozdulatokat.
  1. Beszéljünk hozzá. Mielőtt megpróbálnánk megfogni vagy megérinteni a hörcsögöt, célszerű beszélni hozzá. A ketrecen kívüli halk beszéd általában erre a legjobb módszer.
  2. Szoktassuk a kezünkhöz. Miután úgy érezzük, hogy a hörcsög megszokta a hangunkat, itt az ideje, hogy elkezdjük a kezünkhöz szoktatni. Kezdjünk kézből adni neki finom csemegéket akár ketrecen kívülről vagy belülről. Várjuk meg amíg magától elveszi tőlünk a jutalomfalatot. Had jöjjön ő maga hozzánk. Ha elfogadta, akkor lassan megpróbálhatjuk megérinteni vagy megfogni.
    Ügyeljünk arra, hogy a hátukhoz ne érjünk váratlanul, mivel zsákmány állatok így támadásként veheti!
  3. Helyezzük a csemegét nyitott tenyérbe. Miután a hörcsög felfedezte a kezünk illatát és elvette az általunk kínált ételt, célszerű tenyerünkbe helyezni finom falatokat. Ne érintsük meg egyből. Hagyjuk, hogy ő maga másszon a tenyerünkbe és elfogadja amit kínálunk számára. Amíg nem teljesen nyugodt a hörcsög addig ne érjünk hozzá vagy emeljük fel. Eleinte a hörcsög megriadhat és kiugorat a tenyérből.
    Ha folyamatosan ismételjük ezt a folyamatot, egy idő után biztonságban érzi magát a tenyérbe.
  4. A hörcsög ketrecen kívül. Érdemes akkor kivenni, ha már megbízik bennünk és könnyedén a tenyerünkbe marad. A hörcsögöt soha ne magasba tartsuk. Az elején bármikor kiugorhat a kezünkből. Érdemes leülni vele a kanapéra vagy a földre. Ne felejtsük el, hogy most is lassan mozogjunk és ne érje semmi váratlanul. Akár adhatunk neki pár finomságot is ismét. Ha úgy érezzük, hogy a hörcsög stresszel vagy kényelmetlenül érzi magát, helyezzük vissza a ketrecbe és próbáljuk meg később.
Ne csüggedjünk, ha a hörcsögünk viselkedése nem változik meg azonnal, legyünk türelmesek és kitartóak. :) 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru