Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Május 1-jén (szerdán) zárva tartunk!

 

Lakhely kialakítása

A hörcsögök nagyon aktív állatok. A vadonban minden este akár több kilómétert is képesek megtenni, így a ketrec méretének kiválasztása  az egyik legfontosabb a hörcsögtartáshoz. Sajnos a kereskedésben kapható ketrecek nem kínálnak a hörcsögök számára nagy életteret. Javasoljuk, hogy minél nagyobb legyen a ketrec.
Aranyhörcsögnél a minimális méret a 70 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély. Törpehörcsögnél 60 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély ketrec vagy terrárium. A szintek száma nem számít bele az alap területbe.
 

Ketrec vagy terrárium

A ketrec nagyon praktikus. Könnyen mozdítható és takarítható. A szellőzése sokkal jobb, mint egy terráriumnak.Az üvegterrárium nagyon látványos, viszont csak felülről tudjuk megközelíteni a hörcsögünket.
Ha aranyhörcsögöt szeretnénk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy azokat a ketreceket, amikbe cső található messze elkerüljük. A szíriai aranyhörcsög nagyobbra nől sokkal, mint egy törpehörcsög, így könnyen beszorulhat a csőbe, ami veszélyes.

Ketrecen és terráriumon kívül is vannak olyan lakóhelyek amik kivállóak a hörcsögök számára. Ilyen lehet egy Ikeás láda, ami viszonylag olcsó, de nem túl látványos. Saját kézügyességünket is próbára tehetjük. Akár bútorból is készíthetünk fantasztikus helyet. Ezekben az esetekbe vegyük figyelembe, hogy a hörcsög rágcsáló, így nagyon gyorsan és könnyen kirághatja magát.

A ketrec elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne legyen huzatos és ne érje közvetlenül a napfény. Ideális szobahőmérséklet a 20-25 C° fok. Ne tegyük a ketrecet közvetlenül radiátor elé sem. Ha a hőmérséklet eléri a 34 C° fokot, az halálos lehet az állatkánk számára. A hűvösebb hőmérséklet nem olyan veszélyes számára, mint a meleg. Fontos szabály még, hogy a ketrecet ne a földre tegyük, hanem egy asztalra, vagy szekrényre, mert nem szereti, ha fölülről közelítünk a ketrecéhez, mert megijed. Természetesen ügyeljünk arra hogy, sem macska, sem kutya ne tudja megközelíteni a ketrecét.
 

Hörcsög lakhely Hörcsög terrárium
 

Etető tál

A boltokban árulnak műanyagból és kerámiából is etető tálakat a hörcsögök számára. De akár üvegből is lehet az etető tálja. A lényeg, hogy elég súlya legyen ahhoz, hogy ne boruljon fel könnyen. Tehát a műanyag nem annyira előnyös. Ezen kívül a műanyagot meg is rághatja. Méret szempontjából pedig kisebbet válasszunk, ne vesszen el benne az ennivaló.

Itató

A hörcsögök nagyon kevés vizet isznak, de szükségük van a vízre, különösen a meleg időben. A vízigényük különösen télen növekszik, amikor a fűtéstől száraz lesz a levegő. Az önitató és az itatótál is egyaránt jó. A tálat sima területre tegyük, hogy ne tudja felborítani és lehetőleg az almot se bírja belehordani.

Faház

Nagyon fontos, hogy elhelyezzünk a ketrecben egy zárt házikót, alvóhelyet a hörcsögünk számára. A házikót legalkalmasabb, ha kezeletlen fából készítjük. Azért fontos, hogy kezeletlen legyen a fa, mert azt is megrághatja, és például ha lakkozva van a fa, az a gyomrába kerülve mérgező számára. De akár egy kókuszdió héja is megfelelő alvóhely lehet. A kis alvóhelyét a hörcsögünk saját maga otthonosan berendezi. Behalmozza az eleséget, berugdossa a forgácsot,szénát és teljesen összkomfortossá varázsolja az alvóhelyét. Miután mindezt behalmozta az alvóhelyére, befúrja magát a közepébe, és ha benézünk a kis bejáraton a kis hörcsögünket sokszor nem is lehet látni benne. Ha kézből etetjük az állatkánkat, akkor a pofazacskójában hihetetlen mennyiségű táplálékot összegyűjt és aztán ezt mind beviszi a házába.

Futókerék

Mindenképp legyen a ketrecben futókerék, hiszen a természetben élő hörcsögök több kilométert is futnak a szabadban. A futókerék legyen stabil, vagy pedig a ketrec oldalához rögzíthető. A futó felület legyen zártkörű és sima, sehol se legyen rés, mert beszorulhat az aranyhörcsög lába. Csak az egyik oldala legyen nyitva a keréknek. A kerék mérete 25-30 cm. nagyságú legyen, mert, ha túl kicsi a kerék akkor az állatkánknak fel kell vennie egy természetellenes pozíciót, amely a későbbiekben a gerincére káros hatással lehet. Még egy fontos dolog, hogy a futókerék anyaga ne legyen olyan anyagból, például fából, amit az aranyhörcsögünk meg tud rágni, mert az szintén balesethez vezethet.

Egyéb kiegészítők

Fontos, hogy legyen a ketrecben mászóka, akár fából, akár műanyagból. De sokszor a ketrec tetején, mint egy kis légtornász csimpaszkodik. Tegyük minél változatosabbá a ketrecét, számtalan alkalmas olcsó megoldás van, hogy otthonosabbá varázsoljuk a hörcsöglakot. Például tehetünk bele fakérget, vagy kis gallyakat, amelyekből a hörcsög szuper alagutakat tud kialakítani. De tehetünk bele egy darab téglát, amely kiválóan alkalmas mászókának. Ezen kívül rendkívül szereti a hörcsög a kilátóhelyeket, ahonnan fentebbről tudja szemlélni a világot. Erre is kiválóan alkalmas egy vastagabb ferdén elhelyezett ág. Egyszóval a lehetőségek tárháza megszámlálhatatlan.

Homok

A homokfürdő nélkülözhetetlen a hörcsög számára. A karmok ápolására, a stressz csökkentésére és a szőr ápolására használják. Az aljszörzetük megtisztítása érdekében szívesen hemperegnek a homokba. Az csincsilla homok különösen alkalmas a szőr optimális tisztítására. Néhány hörcsögnél előfordul, hogy a vécének használja a fürdetőhomokot és így csak a homokot kell pár naponta cserélni. Ebben az esetben érdemes elhelyezni egy másik edénybe is homokot a tisztálkodásnak.
A homokot érdemes egy mélyebb edénybe elhelyezni, amiből nem tudja könnyedén kikaparni. Ez lehet akár egy befőttes üveg az oldalára fordítva, vagy a ketrecbe akár el is választhatunk egy területet a homoknak.

Ha kivesszük a hörcsögöt a ketrecből, akkor felügyelet nélkül semmiképp ne hagyjuk a szobában, mert villámgyorsan elbújnak bármilyen kicsi résben. Olyan helyekre is beférnek, ahová nem is gondolnánk és ha például egy beépített bútor mögé, vagy alá bebújik, amíg ő nem úgy gondolja, hogy kijön, addig mi ki nem szedjük, hacsak szét nem szereljük a bútort. Ezen kívül mindent megrág, könyvet, küszöböt, bútort, de a vezetéket is megrághatja és az pedig nagyon veszélyes . Ha mégis ki akarjuk rakni a szobába, akkor teljesen biztonságosan zárható futógömbbe kell beletenni és így már róhatja a kilométereket a szobában.

Íme a lakhely kialakításáról egy videó: 

Kapcsolatfelvétel


Hörcsög lelőhely:
Látogatás Hétközben: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed Zuglókosállat Hörcsög lelőhely: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
by Keresőguru